duminică, 18 octombrie 2015

Pret : 3 lei / plicul - Stoc suficient -
           

Descriere : Linarita (Linaria vulgaris)  Specie ierboasa perena, erecta, neramificata, inalta de 30-70 cm; radacina: pivotanta, stramba, bruna, lignificata in partea dinspre colet; tulpina: cilindrica, uneori si cu lastari sterili; frunze: alterne, intregi, liniare, cu o singura nervatiune sub forma unui mic sac pe fata superioara; flori: dispuse in raceme terminale, alun­gite, asemanatoare cu cele de gura leului (Antirrhinium majus L.), au corola galbena, cu 2 buze (cea inferioara avand uneori o pata portocalie) si un pinten lung de cca. 1 cm si subtire ca un cornet drept sau usor curbat; lun­gimea totala a florii este de 2-3 cm; fructe: capsule globuloase sau ovoidale, lungi pana la 1 cm.



 Plantare : Se seamana primavara din luna martie.



   Cerinte Plantă tipic ruderală, întîlnindu-se pe marginea drumurilor, dar mai ales a căilor ferate; suportă bine uscăciunea şi temperaturile ridicate, ca şi lumina directă. Ve­getează pe soluri uşoare, nisipoase sau chiar prin pietrişul terasamentelor. Se întîlneşte în toată ţara, din zona de cîmpie pînă în cea montană inferioară, cantităţi mai mari putînd fi recoltate pe marginea căilor ferate la Jamul Mare (jud. Timiş), Rupea (jud. Braşov), Vereşti (jud. Su­ceava), Filiaşi (jud. Dolj).




Recoltarea Se recolteaza intreaga parte aeriana foliata, de preferat la inceputul infloririi, cand nu apar fructificatiile, din iunie pana la in­ceputul lui septembrie, prin taierea tulpinilor cu secera sau cutitul.



           
Pregatirea produsului : Dupa ce se indeparteaza plantele imbatranite, pline numai cu fructificatii, ca si frunzele brunificate de la baza, produsul se pune la uscat la umbra in strat subtire, in poduri acoperite cu tabla sau alte incaperi bine aerate, intorcandu-se cu grija la 1-2 zile, pentru a nu cadea frunzele. Pe cale artificiala se usuca la 35-40°. Randamentul la uscare:  3-4/1.




Utilizare :Specifica plantelor continand flavonoide: diuretic, sudorific, depurativ.
In antichitate folosita in erizipel si in cancer, apoi mai tarziu in afec­tiuni ale ficatului, splinei, in hidropizie, pentru prepararea unui unguent antihemoroidal, in afectiunile cathartice ale intestinului gros, ca rezolutiv si emolient.
La noi se utilizeaza pe scara foarte redusa, in alte tari ca diuretic, sudo­rific si laxativ.




Next
This is the most recent post.
Previous
Postare mai veche

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu