joi, 17 septembrie 2015

Pret : 3 lei / plicul - Stoc suficient -
           

Descriere : Galbenelele (Calendulae flos) sunt plante medicinale cunoscute din vechime (sec XII), fiind cultivate si in scopuri ornamentale. Se folosesc florile de galbenele, acestea contin substante minerale 10 %, ulei volatil 0, 2 %, o soponozida triterpenica, acid glicuronic, glucoza si galactoza. Galbenelele sunt plante anuale sau bianuale. Originara din regiunile mediteraneene si Asiei, specia s-a raspandit aproape in toata Europa ca planta ornamentala. In tara noastra se cultiva in toate zonele agricole.



 Plantare : Se seamana primavara devreme din luna martie. Pentru o recoltare in mod esalonat se pot planta din doua in doua saptamani. Pe suprafetele mici semanatul se poate efectua manual, in cuiburi, la distanta de 50 cm intre randuri si la 20 cm intre cuiburi pe rand; cu 2-3 seminte la cuib.  
  • Rasar dupa 6-12 zile de la semanat. 
  • Dupa 20-25 zile de la rasarire apar butoni florali.
  • Dupa 38-50 zile incepe infloritul. 
  • Dupa 60-75 zile incep sa se matureze semintele.


             Cerinte : Se dezvolta bine pe toate tipurile de sol, chiar si pe cele mlastinoase, dar productia de inflorescente este mai mare pe solurile mai fertile, afanate, cu umiditatea suficienta, care se incalzescz usor. Se dezvolta bine pe toate tipurile de sol, chiar si pe cele mlastinoase, dar productia de inflorescente este mai mare pe solurile mai fertile, afanate, cu umiditatea suficienta, care se incalzescz usor.


  • Galbenelele au cerinte moderate fata de temperatura. 
  • Semintele germineaza bine la temperatura de 20C dar pot germina si la temperaturi mai scazute. 
  • Plantele sunt rezistente la ingheturi trecatoare de -2 C, -4 C. 
  • Nu au pretentii ridicate fata de apa.
  • Plantele au pretentii moderate fata de lumina. 



        Recoltarea : Se recolteaza florile fara codite cand sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face dupa ce se ridica roua si pana seara se usuca in straturi subtiri, la umbra.
 




             Utilizare

Uz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
Uz extern: leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza.


  • Infuzia: 2 lingurite cu varf de floare uscata la 300 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de 3 ori in decursul unei zile inainte cu o jumatate de ora de masa. O infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi.
  • Tinctura: se poate obtine din florile proaspat culese care se introduc intr-un recipient de sticla de circa 1 litru, peste care se toarna alcool pana se acopera florile. Vasul se aseaza in apropierea unei surse de caldura sau la soare unde trebuie sa stea timp de 2 saptamani. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cate 30 picaturi de tinctura in putina apa.
  • Alifie: se infierbanta 100 g de untura de porc nesirata, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasa sa prajeasca la foc mic. Se amesteca incet timp de 10 minute apoi se da tigaia la o parte si se lasa sa stea asa pana a doua zi cand se incalzeste din nou amestecul si se filtreaza printr-un tifon, intr-un borcan, in care se stoarce si rezidul rezultat din prajirea plantei. Se aplica alifia, in straturi subtiri in zonele cu arsuri si degeraturi.
  • Baile de sezut: 30 g de flori proaspat culese se lasa sa stea in apa rece timp de 24 ore. Dupa acest timp se fierb timp de 10 minute in apa in care au stat si se adauga in apa de baie din cada pana la nivelul de 25-30 cm, atat cat sa ne acopere soldurile. Baile de sezut vor dura timp de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi timp de 12 zile.
  • Perna de flori: se realizeaza foarte simplu din flori culese si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc intr-un saculet pe care il aplicam pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe mijloc in cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.
  • Ceaiul de galbenele: mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ale sla persoanele anemice. Cura se va face cu o saptamana inainte de aparitia fluxului menstrual. Infuzia se prepara din 2 lingurite de flori peste care se toarna 2 cesti cu apa fierbinte. Dupa 15 minute se strecoara lichidul care se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol. Se poate prepara si o infuzie mai concentrata din 4 linguri de flori de 200 g apa. Din aceasta cantitate de infuzie se beau 3 linguri pe zi. Infuzia facuta din 10 g flori la 100 g apa si folosita sub forma de spalaturi vaginale ajuta la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.

Sub forma de bai, cataplasme sau tinctura, florile se folosesc ca pansament pentru ranile care se vindeca greu, ca ulceratiile, plagi cu puroi, arsuri, degeraturi, acnee (cosuri), eczeme, deoarece principiile active dien galbenele au insusirea de a stimula circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind astfel cicatrizarea ranilor. Pentru reglarea ciclului menstrual se recomanda a se lua, de 3 ori pe zi, 30 picaturi de tinctura in putina apa. Cu amestec de 10 g tinctura si 90 g apa fiarta si racita se pot face comprese la rani, arsuri, ulceratii si pentru bolile de ochi. Acest amestec da bune rezultate si in leucoree. Tinctura de galbenele se obtine prin macerarea a 20 g flori in 100 g alcool de 70 grade timp de 8 zile. Galbenelele intra in compozitia ceaiului gastric si aromatizantului pentru bai. Compresele cu ceai de galbenele activeaza tenurile uscate.






Next
Postare mai nouă
Previous
This is the last post.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu