sâmbătă, 26 septembrie 2015

Pret : 3 lei / plicul - Stoc suficient -
           

Descriere : Carciumareasa (Zinnia elegans) este o floare anuala din familia Asteraceae, originara din Mexic, cea mai cunoscuta din genul zinnia. Unul din motivele pentru care ar trebui sa iubim aceasta floare este pentru ca exista intr-o varietate foarte mare de culori: crem, galben, coral, portocaliu, rosu, portocaliu inchis, purpuriu, roz. Infloreste vara, din iunie pana la caderea brumei, in octombrie. Inflorescentele pot fi foarte mari, pana la 15 cm diametru si pot avea unul sau mai multe randuri de petale.




 Plantare : Semintele se presara direct in gradina, in locul in care vor ramane, insa numai dupa ultimul inghet. Daca doriti sa aveti carciumarese mai devreme, faceti rasaduri, in casa, cu pana la 4 saptamani inainte de ultimul inghet prognozat. Radacinile sunt insa foarte sensibile, asa ca aveti grija cand o transplantati. In conditiile in care rasadurile sunt tinute intr-o incapere cu 21-24 grade Celsius, semintele vor germina in 7 zile.

  • Daca insa insamantarea se face in gradina, operatiunea se efectueaza ceva mai tarziu, la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai. Micile plante vor rasari dupa circa 7-10 zile, iar inflorirea va incepe dupa aproximativ 2 luni de la insamantat.

  • Plantarea rasadurilor se face la distanta de 25-50 cm (conform inaltimii plantei), dupa ce nu mai exista nici cel mai mic pericol de bruma. Este important sa se stie ca rasadurile se scot invaluite in pamant, pentru a prinde mai usor radacini.

 


                 Cerinte : Se cultiva foarte bine in sol usor drenabil, argilos, bogat in substante nutritive, cu un pH intre 6,1-7,8. Plantati floarea intr-un loc insorit, pentru ca iubeste caldura si udati-o regulat, dar nu foarte des (aveti grija sa nu ii udati frunzele). Nu tolereaza inghetul. Planta infloreste abundent daca are lumina suficienta si pamantul este bine lucrat. Se dezvolta destul de bine si la semiumbra.



          Sfaturi de ingrijire

    • Daca doriti o tufa bogata, ciupiti mereu ramurile tinere, inca de cand planta are 15 cm.
    • Inflorescentele ofilite trebuie indepartate pentru a prelungi sezonul de inflorire.
    • De asemenea, daca rupeti lastarii laterali, florile vor fi mai mari.
    • Daca foliajul este verde-galbui tratati planta cu o substanta fertilizatoare.
    • Semintele isi pastreaza puterea de germinare  pana la 3-4 ani.

     




                 Boli si daunatori

    Zinnia elegans - carciumareasa este atacata de fainare, daca sta in umiditate foarte mare si daca tufele sunt foarte dese; in acest caz, stropiti planta cu o solutie preparata din 1/2 lingurita bicarbonat, cateva picaturi de sapun lichid amestecate in aproape 2 litri de apa. Mai poate fi atacata de afide, carabus (Popillia japonica) sau de paianjenul rosu.








    1 comentarii: