Descriere : Craitele (Tagetes) fac parte din familia Compositae. Sunt plantate foarte des in gradini, dar si in parcuri si sunt foarte indragite, pentru ca din iunie pana in octombrie ne rasfata cu o bogata paleta de culori: alb, galben, portocaliu, in zeci de nuante.
Plantare : se realizeaza prin seminte care se planteaza in aprilie-mai in gradina, pentru a obtine o inflorire mai
timpurie se recomanda mai intai producerea de rasaduri in luna martie. Solul
din rasadnite trebuie pastrat in permanenta umed, intr-un loc umbrit si la
temperaturi cuprinse intre 13 si 16 grade Celsius. Plantarea definitiva se va
face la distante de 25-50 de cm, in functie de dimensiunile speciei.
Cerinte : Trebuie sa i se asigure o udare moderata, asezarea intr-un loc insorit si aerisit si administrarea in perioada de inflorire a unui ingrasamant lichid.
Petalele craitei sunt comestibile, le intalnim in salate sau adaugate in alte
mancaruri pentru gust sau culoare. Uscate si macinate sub forma de pulbere, ele
sunt o mirodenie populara in Georgia, in Muntii Caucaz, unde sunt numite Imeruli
shaphrani (adica "sofran din Imeretian", Imereti fiind o
provincie din vestul Georgiei), datorita culorii galbene si faptului ca au gust
iute. In Georgia, craita e o mirodenie la fel de valoroasa ca scortisoara sau
cuisoarele, dand un gust specific mancarurilor de acolo. De asemenea, craita
este un ingredient de baza in amestecul de mirodenii khmeli-suneli, care
este pentru bucataria georgiana ceea ce este garam masala pentru bucataria din
nordul Indiei. De altfel, Georgia si India de Nord au in comun multe elemente
ale bucatariei Mughlai.
Petalele macinate sunt folosite, de asemenea, ca hrana pentru pasarile de curte, caci dau o culoare buna galbenusului din ou si pielii pasarilor, mai ales atunci cand din alimentatia acestora lipseste porumbul galben bine pigmentat. Obiceiul persista si astazi, insa petalele se gasesc acum sub forma unui extract care are avantajele unor costuri de depozitare si de transport scazute, precum si o eficienta mai mare. Acest praf de craite mai e folosit pentru a da culoare crustaceelor, de exemplu crevetelor albe de Pacific (Litopenaeus vannamei). Astazi, craita e folosita mai ales pentru extragerea luteinei, un colorant alimentar natural utilizat in diferite alimente.
Uleiul esential din flori de craita este adaugat si in parfumuri, carora le da o nota de mar. Din florile de craita se face si un colorant pentru textile obtinute din fibre animale (lana, matase), fara fixator. Pentru bumbac si sintetice, este insa nevoie si de un fixator de colorant.
Pe continentul american, craita (mai ales cea cu flori mari si colorate intens, portocalii) a fost utilizata in scopuri medicinale inca inainte de venirea spaniolilor, sub forma de decoct, tinctura sau ulei. Indienii din tribul Cherokee o foloseau pentru curatarea pielii si pe post de colorant galben. Studiile stiintifice arata ca thiofenii, substante naturale care includ sulf si care se gasesc in extractul lichid din frunze de craita, pot fi ingrediente active. In vitro, ei au avut efecte antibacteriene. De aceea, extractul de craita poate ajuta in dermatite, acnee, eruptii si rani ale pielii si poate fi folosit ca antiseptic. E folosita si ca ingredient in unele lotiuni pentru ten iritat si ten gras sau ca balsam pentru buze. Heleniena, esterul acid dipalmitinic al luteinei, care se gaseste in florile de craita si care e inrudita cu vitamina A, creste viteza si capacitatea de adaptare a ochiului în întuneric. De asemenea, imbunatateste sensibilitatea ochiului la lumina slaba. Craita e utila si in bolile pancreasului, in hipertensiune, in durerile musculare si articulare, in hemoragii, in unele afectiuni ale aparatului respirator, ajutandu-i de asemenea pe diabeticii care incep sa-si piarda vederea. Craita are si efecte anticancerigene.
Plantata pe camp, craita poate proteja de daunatori anumite culturi de plante, avand actiune antifungica. La fel, ea este plantata in gradina in preajma legumelor, indepartand parazitii si insectele care le-ar putea ataca.
Despre semnificatiile si legendele craitei a vorbit si Cecilia Caragea in cadrul rubricii Secretele florilor, realizata de Carmen State.
Petalele macinate sunt folosite, de asemenea, ca hrana pentru pasarile de curte, caci dau o culoare buna galbenusului din ou si pielii pasarilor, mai ales atunci cand din alimentatia acestora lipseste porumbul galben bine pigmentat. Obiceiul persista si astazi, insa petalele se gasesc acum sub forma unui extract care are avantajele unor costuri de depozitare si de transport scazute, precum si o eficienta mai mare. Acest praf de craite mai e folosit pentru a da culoare crustaceelor, de exemplu crevetelor albe de Pacific (Litopenaeus vannamei). Astazi, craita e folosita mai ales pentru extragerea luteinei, un colorant alimentar natural utilizat in diferite alimente.
Uleiul esential din flori de craita este adaugat si in parfumuri, carora le da o nota de mar. Din florile de craita se face si un colorant pentru textile obtinute din fibre animale (lana, matase), fara fixator. Pentru bumbac si sintetice, este insa nevoie si de un fixator de colorant.
Pe continentul american, craita (mai ales cea cu flori mari si colorate intens, portocalii) a fost utilizata in scopuri medicinale inca inainte de venirea spaniolilor, sub forma de decoct, tinctura sau ulei. Indienii din tribul Cherokee o foloseau pentru curatarea pielii si pe post de colorant galben. Studiile stiintifice arata ca thiofenii, substante naturale care includ sulf si care se gasesc in extractul lichid din frunze de craita, pot fi ingrediente active. In vitro, ei au avut efecte antibacteriene. De aceea, extractul de craita poate ajuta in dermatite, acnee, eruptii si rani ale pielii si poate fi folosit ca antiseptic. E folosita si ca ingredient in unele lotiuni pentru ten iritat si ten gras sau ca balsam pentru buze. Heleniena, esterul acid dipalmitinic al luteinei, care se gaseste in florile de craita si care e inrudita cu vitamina A, creste viteza si capacitatea de adaptare a ochiului în întuneric. De asemenea, imbunatateste sensibilitatea ochiului la lumina slaba. Craita e utila si in bolile pancreasului, in hipertensiune, in durerile musculare si articulare, in hemoragii, in unele afectiuni ale aparatului respirator, ajutandu-i de asemenea pe diabeticii care incep sa-si piarda vederea. Craita are si efecte anticancerigene.
Plantata pe camp, craita poate proteja de daunatori anumite culturi de plante, avand actiune antifungica. La fel, ea este plantata in gradina in preajma legumelor, indepartand parazitii si insectele care le-ar putea ataca.
Despre semnificatiile si legendele craitei a vorbit si Cecilia Caragea in cadrul rubricii Secretele florilor, realizata de Carmen State.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.