sâmbătă, 26 septembrie 2015

Pret : 3 lei / plicul - Stoc suficient -
           

Descriere : Zorele (Ipomoea) Zorelele sunt originare din Mexic si America centrala. Sunt flori anuale, cataratoare, care infloresc la primele ore ale zilei si se inchid noaptea. Ipomeele sunt printre cele mai raspandite flori urcatoare datorita culorilor intense: albastru, mov, ciclamen, alb, bordo si dungate in diverse combinatii. Pot ajunge pana la 2-3 m inaltime.



 
 Plantare : Se înmulţeşte prin seminţe semănate direct la locul de cultură la sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai, în cuiburi sau rânduri distanţate la 30–40 cm. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18 °C, plantele răsar în 14–20 zile de la semănat. Mai rar, semănatul se poate face şi în plăci alveolare sau ghivece cu diametrul de 6–8 cm (2–3 seminţe la ghiveci sau alveolă), în sere, la sfârşitul lunii martie, pentru producerea de răsaduri. În acest caz plantarea răsadurilor în câmp se va face la sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai, cu grijă pentru a nu dezintegra balotul de pământ cuprins de rădăcini. În afara lucrărilor de îngrijire cu caracter general mai sunt necesare lucrările de tutorare sau palisare (folosind tutori, scări, bolte, grilaje, sârme sau sfori), pentru susţinerea plantelor.



       Cerinte Zorelele preferă solurile însorite, calcaroase, umede. Zorelele sufera relativ usor mutatii de culoare, atit prin polenizare libera cit si prin variatii de temperatura sau a compozitiei solului, iar cei mai multi hibrizi sint destul de instabili. De regula, dupa 3-4 ani de cultivari succesive din seminte, hibridul tinde sa revina la una dintre formele care au stat la baza mutantului. Daca se doreste pastrarea unui anume hibrid, se recomanda colectarea unei cantitati mai mari de seminte de la sursa, si folosirea lor treptata in decursul a 3-4 ani. Se poate inmulti si prin marcotaj .



        De stiut : Semintele de zorele consumate au efect halucinogen. Parerile celor care au trait o astfel de experienta sunt impartite: de la agonie la extaz

     




                

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu